maanantai 16. helmikuuta 2015

Virkattu vauvan peitto + kuvallinen ohje

Viimeinen valmistunut KYH-työni oli tämä virkattu vauvan peitto.
Idean löysin Raverlystä, mutta muutin ympyrän ja neliön tekotapaa hieman itselleni sopivammaksi. Minulta on kysytty mistä löytäisi suomen kielisen ohjeen tälle peitolle, tai lähinnäkin tälle palalle. Olen kehottanut etsimään Googlesta. Yllätyinkin kun etsin itse sieltä suomenkielistä ohjetta tällaiselle neliölle enkä löytänyt. Ajattelin siis tehdä pienen kuvallisen ohjeen tällaiseen palaan missä on virkattu ympyrä neliön sisälle.

Aloita tekemällä Magic cirkle ja virkaa siihen kolme ketjusilmikkaa. Nämä kolme ketjusilmikkaa lasketaan ensimmäiseksi pylvääksi.


Virkaa ympyrään vielä 11 pylvästä lisää. Kiristä ja sulje renkaaksi piilosilmukalla kolmanteen ketjusilmikkaan.


Katkaise lanka ja vedä lenkistä läpi. Kiinnitä seuraava väri. 2. kerros:

Seuraavan, ja kaikki muutkin kerrokset mitkä alkavat pylväillä, voit aloittaa virkkaamalla kolme ketjusilmikkaa korvaamaan ensimmäisen pylvään tai sitten teet seuraavasti aloituspylvään:Kuva 1: Laita koukku silmukkaan ja kierrä koukku etukautta silmukan ympäri nuolen osoittamaan suuntaan. Kuva näyttää millainen silmukka on kierron jälkeen.

Kuva 2: Koukkaa kerältä tuleva lanka koukulle ja kierrä koukku takaisin "oikeaan" asentoon nuolen osoittamaan suuntaan. Kuvassa on taas tilanne kierron jälkeen.

Kuva 3 ja 4: Koukulla on nyt 2 lenkkiä. Kierrä lanka koukulle ja vedä molempien lenkkien läpi. Kuva 4 näyttää millainen on valmis aloituspylväs.

Tämä korvaa kolme alkuun tulevaa ketjusilmukkaa ja näyttää oikealta pylväältä.

Virkkaa vielä toinen pylväs samaan silmukkaan kuin mihin teit aloituspylvään. Jatka kerroksen 2 tekemistä niin että virkkaat jokaiseen pylvääseen kaksi pylvästä. Yht. 24 pylvästä. Sulje renkaaksi piilosilmukalla. Katkaise lanka.
3. kerros. Liitä työhön uusi väri ja tee sillä aloituspylväs. Tee seuraavaan pylvääseen kaksi pylvästä. Jatka kerros loppuun toistamalla: seuraavaan pylvääseen yksi pylväs, seuraavaan pylvääseen kaksi pylvästä. Yht 36 pylvästä. Sulje piilosilmukalla renkaaksi ja katkaise lanka.

4. kerros:

Kiinnitä työhön uusi väri ja tee sillä aloituspylväs. Tee seuraavaan pylvääseen yksi pylväs ja seuraavaan pylvääseen Kaksi pylvästä. Jatka kerros toistamalla seuraavaa: yksi pylväs kahteen seuraavaan pylvääseen, kaksi pylvästä seuraavaan pylvääseen. Yht. 48 pylvästä. Sulje kerros piilosilmukalla ja katkaise lanka.


Viides kerros:

Kiinnitä uusi lanka työhön ja tee aloituspylväs. Tee pylväs kahteen seuraavaan pylvääseen ja kaksi pylvästä seuraavaan pylvääseen. Jatka kerros loppuun toistamalla: Yksi pylväs seuraavaan kolmeen pylvääseen kaksi pylvästä seuraavaan pylvääseen. Yhteensä 60 pylvästä. Sulje renkaaksi piilosilmukalla. Katkaise lanka.


Kuudes kerros:

Kiinnitä työhön uusi lanka. *Tee kaksi kaksoispylvästä yhteen pylvääseen. (Kerroksen alussa korvaa ensimmäinen kaksoispylvästä neljällä ketjusilmukkalla) Tee pylväs seuraavaan kahteen pylvääseen ja puolipylväs kahteen seuraavaan pylvääseen. Tee kiinteäsilmukka seuraaviin viiteen pylvääseen, puolipylväs seuraavaan kahteen pylvääseen, pylväs seuraavaan kahteen pylvääseen. Tee seuraavaan pylvääseen kaksi kaksoispylvästä ja tämän jälkeen kaksi ketjusilmukkaa.** 
Toista *-** vielä kolme kertaa. Sulje kerros piilosilmukalla alussa tehtyyn neljänteen ketjusilmikkaan.


Seitsemäs kerros: 

Tee aloituspylväs ja *yksi pylväs jokaiseen seuraavaan kaksoispylvääseen, pylvääseen, pyolipylvääseen ja kiinteään silmukkaan. Yht 17 pylvästä. Ketjusilmukkakaareen tee kaksi pylvästä, kaksi ketjusilmukkaa ja kaksi pylvästä.** Toista *-** kolmesti. Sulje piilosilmukalla.
Kahdeksas kerros:

Aloita aloituspylväällä ja tee jokaiseen pylvääseen yksi pylväs. Ketjusilmukkakaareen kaksi pylvästä, kaksi ketjusilmukkaa ja kaksi pylvästä.

Katkaise ja päättele lanka. Palan kokoa voi halutessaan kasvattaa virkkaamalla kerroksia lisää kerroksen kahdeksan ohjeen mukaan. 
Valmiit palat voi liittää toisiinsa virkkaamalla ne vaikka kiinteillä silmukoilla yhteen tai vaikka ihan neulalla ja langalla. Itse suosin palojen liittämistä yhteen samalla kun virkkaan palan viimeistä kerrosta. Englanninkielinen termi on "join as you go. En nyt ainakaan tee siitä kuvallista ohjetta, mutta voi olla että jossain vaiheessa sellaisenkin teen.

Jätäthän kommentin jos ohjeeni herättää ajatuksia. Tämä on ensimmäinen ohje minkä olen ikinä tehnyt. Jos on virheitä tai epäselvyyksiä, ota yhteyttä niin korjataan virheet.


Ja eikun virkkaamaan. =)

6 kommenttia:

 1. Kiitos hyvästä ja selkeästä ohjeesta :-) Oletko mitä lankaa käyttänyt tuossa peitossa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos kommentista. Mukavaa jos tästä ohjeesta on hyötyä. Langat on kaikenlaisia puuvilloja ja bambulankoja mitä kotoa löysin. Joukossa on ainakin Sirdar Snuggly baby bamboo, Novita Tennesee ja Bambu. Onpahan jotain kirjontalankaakin joukossa. Taustaväriä varten ostin lankakaupasta 4 kerää Essentials Cotton dk lankaa.

   Poista
  2. Ok, kiitos. Hyvät on värit, värikäs mutta samalla rauhallinen kauniin taustavärin ansiosta.

   Poista
 2. Kaunis peitto! Kiitos ohjeesta. Taidan ottaa tämän samantien testiin. Varmasti hyvä välipalatyö automatkoille ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vaan. Varmasti on automatkoilla hyvä välityö, helppo keskeyttää ja jatkaa kun voi. Hyviä virkkaushetkiä!!

   Poista
 3. Voi kiitos sinulle tästä selkeästä (suomenkielisestä) ohjeesta. Sain virkattua pojalleni torkkupeiton tällä ohjeella. 7-veikasta minäkin,
  koko 209x143, yht 121 lappua.
  Menihän siihen aikaa, mutta valmista tuli.

  VastaaPoista